Blogi No 28 O-romaani minulle pettymys

Viikko sitten tilasin Elisa kirjasta WSOYn kustantaman Miki Liukkosen O-nimisen romaanin. Valitsin sen seuraavista syistä:

1.  Sitä mainostettiin loistavaksi nykyajan tulkinnaksi, aikalaisromaaniksi.

2.  O on esikuva uudesta kaunokirjallisuudesta. Mika itse sanoo että on tullut aika uudistaa suomalaista kirjallisuutta koska se on etääntynyt maailmasta. Hän kehuu että O on lähes täydellinen romaani. 

3.  O-romaanin ensipainos myytiin loppuun kahdessa päivässä.

4.  Tarjoushinta oli vain 3,90 euroa, ja sen sivumäärä peräti 857 sivua.

(Käytän lähes kaikki aamupäivät lukemiseen, joten valitsen halpoja ja pitkiä romaaneja, että voin nauttia samasta kirjasta useita päiviä)

5.  Mika esittelee kirjan sisältöä mm. seuraavin sanoin:

Olemme päälle hyökkäävän informaatiotulvan uhreja, meillä on kaikkea liikaa ja valinnan mahdollisuuksia rajattomasti, olemme yksinäisempiä kuin koskaan. (Pitää paikkansa)

Kaikkien näiden suositusten jälkeen aloin lukea kirjaa suurin odotuksin, mutta jo parin tunnin lukemisen jälkeen kirja alkoi tympäistä minua.

Kirjassa harhailee satakunta henkilöä, joiden ajatuksia ja elämää kuvataan pitkäveteisesti eikä romaanissa ole ollenkaan juonta, kuten Mika itsekin myöntää. Vuorosanat ovat täynnä irvokkaita kirosanoja ja usein ilman mieltä.

Monet kuvataan henkisesti sairaiksi ja turhaantuneiksi. Tietysti kaikki sellainen pitää paikkansa myös todellisessa elämässä, erikoisesti nuorten keskuudessa, mutta sen räävitön kuvaus jättää  pahan maun suuhun.

Jos tätä pidetään malliesimerkkinä uudesta kaunokirjallisuudesta Suomessa, silloin ei ole enää mitään toivoa paremmasta.

Katselin netistä myös Mika Liukkosen profiilia ja lehdistö haastatteluja nähdäkseni millainen mies hän oikein on

Miki on syntynyt 1989, viettänyt koko ikänsä Oulussa, muuttanut vasta viime vuonna Helsinkiin. Hän julkaisi ensimmäiset kirjalliset tuotteensa jo 19 vuotiaana, ja on nykyisin päätoiminen kirjailija.  Hän muutti Helsinkiin koska halusi olla enemmän esillä ja saada enemmän huomiota osakseen. Hän vaikuttaa todella kunniahimoiselta, hän on uhmakas ja räävitön boheemielämää viettävä nuori kirjailija. Hänellä ei ole kauneudentajua eikä herkkää mieltä. Hän kuvaa  nykyajan kaupunkielämää etupäässä kielteisessä valossa.

Suomessa julkaistaan suuri määrä kirjoja joita mainostetaan kaunokirjallisina tuotteina, vaikka valtaosa on minun mielestä hyvin halpa-arvoista roskaa.

Uusien kirjojen tarjouksista valitsen mieluummin kirjoja, jotka on käännetty useille kielille ja niiden painosmäärä on korkea ja ne on saaneet arvostettuja palkintoja. O -romaanin tapauksessa valintani perustui myös siihen että WSOY oli sen kustantaja. Ihmettelen vieläkin miksi ihmeessä WSOY katsoi sen kustantamisen arvoiseksi, siksikö että uskoi tosiaan sen kiinnostavan suomalaisia lukijoita, erityisesti nuoria.

P.S

Mitähän Mika Liukkonen itse ajattelee tästä kirjastaan minun ikäisenä 50 vuoden kuluttua?

****

Blogi No 27 Yhteiselämää jo 43 vuotta

Eilen katselin albumeja yhteiselämämme vaiheista, alkaen vuodesta 1975, jolloin meidät vihittiin aviopariksi,  vuoteen 2002, jolloin minut lopulta valittiin senaattoriksi Japanin parlamenttiin. Sen jälkeen siirryimme valokuvien tallettamiseen tietokoneeseen ja CD levyille, joten valokuva-albumit kattavat vain yhteisvaelluksemme ensimmäiset 26 vuotta.

Valokuvat palauttavat mieleen Airin ja Tapion elämää vauvaiästä lastentarha- ja kansakouluikään, perheen kesäleirejä eri puolilla Japania, lukuisia ulkoomaanmatkojamme, jotka teimme aina perheen kesken, Päivin, Sinin ja Jounin littymistä ajoittain joukkoomme sekä Suomessa että Japanissa. Kuin myös työtämme kielikoulussamme, ensin Azumin kunnassa  Naganon läänissä ja sen jälkeen Yugawarassa.

Taloudellisesti toimeentulomme oli suhteellisen hyvä, koulussamme oli oppilaita runsaasti, opetimme joka päivä aamusta iltaan, vain kesällä suljimme koulumme kuukauden ajaksi leirejä ja ulkoomaanmatkoja varten.

Rahavaikeudet alkoivat vasta sitten kun aloitimme kamppailun vaaleja varten. Neljät vaalit seitsemän vuoden sisällä ilman säännöllisiä ansiotuloja  johtivat meidät köyhyyden partaalle, joskus ravintona oli vain vihanneksia ja perunaa omasta pellosta ja joskus ruokalahjoituksia kannattajiltamme vaaleissa.

Kaikesta huolimatta avioelämämme säilyi kuitenkin suhteellisen hyvänä, vaikka kiristyvä rahanpuute ja erimielisyydet lasten kasvatuksessa aiheuttivatkin usein kiihkeitä riitoja, jotka saatoimme kuitenkin sopia muutaman päivän sisällä.

Kaikkea tällaista palautui mieleeni valokuvia katsellessa, mutta päällimmäiseksi nousi kuitenkin kiitollisuus kaikkea sitä kohtaan jonka olemme saaneet yhdessä kokea tuon neljännesvuosisadan aikana.

Olen myös äärettämän kiitollinen siitä että olen saanut esitellä elämäntarinaani julkisesti sekä suomalaisille että japanilaisille lukijoille kirjojen muodossa, jotka olen kirjoittanut erakkoelämäni aikana kiitokseksi kaikille niille jotka ovat tukeneet meitä ja seuranneet elämäämme tähän saakka.

Kyllä minunkin kohdalla pitää paikkansa elämänviisaus jonka mukaan elämän aikaisemmat vaiheet palautuvat mieleen vanhuudessa. Valitettavasti useiden kohdalla käy myös niin että muisti alkaa pettää tuoreempien asioiden osalalta. Onneksi en vielä havaitse samanlaisia muistikatkoja omassa terveyden tilassani.

*****

Blogi No 25 Seitsemän vuotta Itä -Japanin tuhosta

Tänään on kulunut tasan seitsemän vuotta Itä-Japanin maanjäristyksestä, sen aiheuttamasta tsunamista ja Fukushiman ydinvoimalan tuhosta.

Televisiossa on tänään runsaasti ohjelmia joissa kuvataan uudelleen tsunamin tuhoja ja ydinvoimalan onnettomuuden aiheuttamaa säteilyvaaraa, ja tuhoutuneen alueen jälleenrakentamisen vaiheita.

Maanjäristys ja sen aiheuttama tsunami tuhosivat täydellisesti 500 kilometrin pituisen rannikkoalueen Itä- Japanissa. Kaiken kukkuraksi ydinvoimalan tuho ja ydinsäteilyn vaara oli kaikille japanilaisille todella suuri järkytys.

Katastrofissa kuolleideden ja kadonneiden uhrien määrä ylitti 20 000 henkeä. Katastrofin seurauksena noin 400 000 asukasta menetti kotinsa, ja heidät jouduttiin evakuoimaan tilapäisiin majoitustiloihin. Tsunami tuhosi tuolla alueella kaikki tehtaat, satojatuhansia autoja, satamat, tiet, rautatiet ja liikelaitokset. Ydinvoimalan tuhon johdosta säteily estää vieläkin suurella alueella maatalouden ja jälleenrakentamisen.

Onnettomuuden sattuessa olin ylähuoneen katastrofivaliokunnan puheenjohtajana ja jouduin osallistumaan monin tavoin katastrofin jälkiselvittelyyn. Valiokuntamme tutustui  paikanpäällä tsunamin tuhoihin ja välitimme paikallisten kuntien avunpyyntöjä hallitukselle.

Jälleenrakentaminen tuhoalueella on edistynyt merkittävästi näiden seitsemän vuoden aikana, mutta silti kestää vielä vuosia ennenkuin alueen talouselämä saadaan palautettua entiselleen.

Japanissa tapahtuu jatkuvasti lukuisia maanjäristyksiä, mutta kaikki ovat onneeksi olleet pienempiä kuin tuo Itä- Japanin katastrofi. Nyt kuitenkin pelätään vielä suurempaa maanjäristystä, joka asiantuntijoiden ennusteiden mukaan tapahtuu 30 vuoden sisällä 85 prosentin varmuudellaTokion  ja Osakan välisellä rannikkoalueella.  Jos ennustus tapahtuu, Japani tuskin selviä sen aiheuttamista tuhoista.

Maanjäristys on luonnonkatastrofi, jonka ennaltaehkäisy on ihmisille mahdotonta. Voimme ainoastaan rukoilla Kaikkivaltiasta taivaan ja maan luojaa, vaikka seuraavilla sanoilla ”Tapahtukoon sinun tahtosi myös maanpäällä niinkuin taivaassa.”

*****

Blogi No 26 Selkäkipu ja syövän pelko

”Minulle on annettu lihaani pistin etten ylpeilisi.” Näin kirjoitti apostoli Paavali Korintolaisille ruumiilisesta vaivastaan ja rukoili Herraa että se otettaisiin häneltä pois. Mutta Herra sanoi ”Sinulle riittää minun armoni. Minun voimani on väkevin kun sinä olet heikko.”

Nykyisin minua vaivaa kaksi sairautta; selkäkipu ja pelko virtsarakon syövän uusiutumisesta. Päivittäin kärsin eniten selkäkivuista, jotka saivat alkunsa viime vuoden syksyllä kaaduttuani omassa pihassa sementtirappusissa. Silloin selkänivelen toiseksi alin nivel murtui ja olin vuoteen omana pari kuukautta. Sen jälkeen selkäkipu on pysynyt verrattain lievänä ja olen pystynyt  normaaliin elämään ja sauvakävelyihin pari tuntia päivässä. Mutta lääkärin tukimuksissa todettiin että luustoni on melkolailla rappeutunut ja lääkärini kehoitti minua pidättäytymään kasvimaan hoidosta ja varomaan kaatumisia. Istuessa olen käyttänyt usein tukiliivejä jotka estävät selän väsymistä. Mutta viime viikolla lankesin kiusaukseen ja muokkasin kasvimaata kevätkylvöjä varten. Se oli liikaa selälleni, kivut palasivat voimakkaina ja nyt parin päivän aikana olen jotenkin pitänyt ne kurissa tukiliiveillä, kompressilla ja kipulääkkeillä. Huomenna menen jälleen lääkärin vastaanotolle joka on kerran kolmessa kuukaudessa lähinnä lääkityksen jatkamiseksi. Todennäköisesti hän vain kehoittaa käyttämään tukiliivejä jatkuvasti ja korostaa sitä että minun on parasta luopua kasvimaan hoidosta ja jättää se vaimoni huoleksi. Sachiko on siihen valmis ja viime viikolla menin kasvimaalle vaikka Sachiko siitä varoitti.

Toinen ”pistin”  lihassani on syövän uusitumisen pelko virtsarakossani. Sieltä löydettiin syöpäkasvain joulkuussa ja sen poistamista varten olin joulun aikaan viikon sairaalahoidossa. Virtsarakon sisätähystys suoritettiin viime torstaina ensimmäisen kerran leikkauksen jälkeen, ja rakosta löytyi pieni turpoama, joka saattaa olla merkki syövän uusitumisesta. Siitä otettiin näyte ja sen tulokset selviävät ensi viikon torstaina jolloin men sinne uudelleen. Toivon ja rukoilen ettei se ole syöpää. Jos on, sitten se koetetaan poistaa lääkehoidolla tai leikkauksella.

Nämä kaksi sairautta koettelevat nyt minua eniten ja yritän Paavalin tavoin uskoa siihen että ne ovat Herran minulle antamia koetinkiviä, etten ylpeilisi.

****

Blogi No 24 Vaimoni ominaisuuksia

l  Vaimoni on suurenmoinen kokki, valmistaa päivän kaikki kolme ateriaa itse, menu vaihtelee lähes joka päivä, ateriat todella maukkaita,  ammattitasoa tai vielä parempaa, ruanlaitossa yli 40 vuoden kokemus. Valmistaa ruokia joista tietää minun pitävän.

l  Omistaa elämänsä perheelle, nykyisin erikoisesti lapsenlapsillemme Merille ja  Aotolle. Toteuttaa minunkin toiveet mahdollisuuksiensa mukaan.

l  Hän kärsii astmasta, yskii usein, mutta ei koskaan siitä valita.

l  Hän hyräilee usein, josta päättelen että hän on tyytyväinen elämäänsä.

l  Sauvakävelyllä ollessamme hän on kiinnostunut ympäristöstä, lintujen viserryksestä, maisemista ja naapurien puutarhoista, niiden kukista ja kasveista.

l  Käyttää rahaa säästeliäästi koska tietää rahatilanteemme.

l  Hän kantaa huolta terveydestäni. Viime jouluussa joutuessani viikoksi sairaalaan virtsarakon syövän höyläysleikkaukseen, hän vietti joka päivä useita tunteja luonani sairaalassa ja kertoi kuulumisia lapsenlasten ja muiden omaisten elämästä ilmaisematta mitenkään huolta syövän riskitekijöistä.

l  Kaksi vuotta sitten siirryimme nukkumaan eri huoneissa lähinnä siksi koska nukun mieluummin vuoteessa tatamilla nukkumisen sijasta, ja meillä on vain yksi vuode entisessä Airin huoneessa. Nukkumisaikammekin on nykyisin erilainen, minä nukun ilta yhdeksästä aamu viiteen, Sachiko menee nukkumaan usein vasta yhdeltätoista ja nukkuu puoli seitsemään.

l  Iän myötä kykyni yhdyntään on myös heikentynyt ja yhdyntäkerrat vähentyneet. Olimme yhdynnässä viimeisen kerran vuosi sitten ja Sachikokin hyväksyy sen luonnollisena kehityksenä. Se ei ole kuitenkaan heikentänyt yhteenkuuluvaisuutta, voimme ilmaista rakkautta nauttimalla yhdessäolosta ilman seksiä. Kolmesti viikossa nautimme yhdessä saunasta ja vihdomme toisiamme vastalla lauteilla maaten. Nukkumaan mennessä annamme hyvän yön suukon kiitoksena sopusointuisasta päivästä.

l  Rakastan Sachikoa koko sydämisesti ja kiitän Jumalaa hyvästä aviopuolisosta.

Ylläolevassa olen kirjoittanut vaimoni hyvistä ominaisuuksista,  huonoja ominaisuuksia on niin vähän ettei niitä kannata edes mainita.

*****

Mail this page