Blogi No 3  30.11.17

 

Kiitollisuusvaellus Espanjassa

 

Vuoden 2015 syksyllä Sachiko ja minä kävelimme kolmenviikon ajan Pyhän Jaakobin reittiä Espanjassa. Monet pyhiinaeltajat etsivät uutta sisältöä elämäänsä, mutta me olimme siellä kiitollisuusvaelluksella. Varsinainen kutsumustyö Japanissa oli jo ohi ja halusimme ilmaista kiitollisuutta siitä että olin saanut toimia 12 vuotta senaattorina Japanissa.

 

Vaellusreitin kokonaispituus on 780 kilometriä, mutta me vaelsimme siitä

vain 210 kilometriä, loppuosan, joka päättyy Santiago de Compostelan kaupunkiin. Kävelimme päivässä 12-15 kilometriä ja yövyimme majataloissa joissa voimme varata kahden hengen huoneen. Suuri osa vaeltajista yöpyy  yhteismajoituksessa 8-10 hengen huoneissa.

Yöpymismaksu niissä on halvempi noin 5-10 euroa hengeltä. Me maksoimme kahden hengen huoneesta noin 30 euroa. Yhden yön nukuimme

kokeeksi yhteismajoituksessa huoneessa jossa oli 10 vuodetta. Mutta siellä

en pystynyt juuri nukkumaan äänekkäiden kuorsausten takia. Tuo yksi yö riitti minulle.

 

Vaellusreitti kulkee metsä-ja vuoristopolkuja, välillä idyllisten kylien ja kaupunkien läpi, sivuuttaa viinirypäle ja omena viljelyksiä ja matkan varrella näkyy hurmaavan kauniita maisemia.

Reitin varrella on runsaasti pieniä ravintoloita joissa voi lounastaa tai ostaa

ruokaa evääksi. Niissä on myös vessoja joihin pääsee pientä maksua vastaan.

 

Kanssavaeltajia on kaikkialta maailmasta, suurinosa länsimaista, mutta myös Japanista, Etelä-Koreasta ja muista kaukoidän maista. Reitin varrella on runsaasti katolisia kirkkoja, joihin vaeltajat poikkeavat  hiljentymään ja rukoilemaan, riippumatta siitä ovatko kristittyjä vai eivät.

 

Noin kymmenisen vuotta sitten suoritimme myös Japanissa pyhiinvaellusmatkan jonka kokonaispituus oli 1200 km. Käytimme siihen

yhteensä 50 päivää,  viidessä eri osassa, parlamentin lomien aikana.

Silloin olimme siis nuorempia ja pystyimme kävelemään runsaat 20 km päivässä. Tuosta vaelluksesta kirjoitin myös ”Sinisilmäinen samurai” kirjassani. Tuon vaelluksen tavoitteena oli valaistuksen etsiminen, ja senaattorin kutsumuksen tarkistaminen.

 

Sachikolle ja minulle vaeltaminen luonnossa on elintärkeä ruumiin ja sielun

terveyden ylläpitämistäkin ajatellen. Japanissa olemme vaeltaneet vuoristossa; Fujivuorella ja Japanin alpeilla joiden korkeimmat huiput ylettyvät 3000 metriin. Suomen lomilla olemme kävelleet vaellusreiteillä Vuokatissa, Kolilla ja Lapissa. Nyt 78 ikäisenä on jo pakko lyhentää päivämatkoja ja pitäytyä alemmille paikoille. Mutta vielä nytkin kävelemme

usein tunnin tai kaksi helpossa maastossa, ja se on edelleen tärkeää terveyden ylläpitämiseen.

 

P.S

Pyhän Jaakobin vaelluksen kaksi viimeistä päivää Marimi ja Juha Wirekoski liittyivät seuraamme, ja haluan esitellä heidät seuraavassa blogissa.