Blogi No 4 Juha ystäväni

Sachikolla ja minulla on Suomessa lähisukulaisten lisäksi enää puolitusinaa ystäväperhettä joihin pidämme säännöllisesti yhteyttä. Juha ja Marimi Wirekoski ovat heistä kaikkein läheisimmät.

Kanssakäyminen Juhan kanssa alkoi siitä kun hän halusi haastatella minua senaattoriksi pääsyn johdosta vuonna 2002. Hän oli matkalla Japanissa ja sihteerini varasi hänelle 20 minuutin tapaamisen toimistossani. Haastattelu venyi kuitenkin paljon pitemmäksi ja sovimme että jatkamme sitä Tokion asunnossamme, jossa tarjosimme hänelle myös lounaan.

Pian senjälkeen pyysin häntä valmistamaan työstäni DVD kasetin, joka valmistui vuonna 2004. Hän toimii nykyisinkin lehtorina Kareli-Ammattikorkeakoulussa Joensuussa ja hänellä on myös oma audiovisuaali yritys. Hän alkoi filmata työstäni dokumenttielokuvaa,joka on

vieläkin tekeillä. Sitä varten hän on filmannut vaalitaisteluitani Japanissa useaan otteeseen ja filmaa myös Suomessa kun olemme siellä lomillamme tapaamassa sukulaisia ja ystäviä. Filmattua materiaalia on hänellä varmaan jo lukuisia kasetteja, mutta toistaiseksi hän ei ole löytänyt dokumentille sopivaa kustantajaa. Mutta hän jatkaa sinnikkäästi filmaamista dokumenttia varten ja etsii samalla sille kustantajaa.

Viimeisin filmaus tapahtui Espanjassa vuonna 2015 kun hän saapui Marimi vaimonsa kanssa filmaamaan Pyhän Jaakobin vaelluksemme loppuosaa kahden päivän ajaksi. Toivon hartaasti että jokin taho kiinnostuisi tämän dokumenttielokuvan kustantamisesta, myöskin siksi että Juha on tehnyt niin valtavasti työtä sen edestä, kustannuksista piittaamatta. Ja olisihan se tietysti suuri ilo myöskin minulle koska se voisi kertoa visuaalisesti kutsumustehtävästäni julkaistujen kirjojen lisäksi.

Aina kun tapaamme Marimin ja Juhan joko Japanissa tai Suomessa Sachikokin iloitsee siitä myös siksi että hän voi keskustella Marimin kanssa

Japaniksi.

Juhan kiinnostus Japania kohtaan alkoi jo hänen lapsuudessaan kun hän näki Kurosawan Seitsemän samuraita elokuvan. Hän on kuulemma katsonut sen viisikymmentä kertaa. Hänen suhteensa Japaniin on syventynyt myös japanilaisen vaimon kautta. Nykyisin he asuvat Joensuun lähellä olevassa Mönnin kylässä. Mainittakoon lopuksi että Juha sairastaa harvinaista verisyöpää mutta tehokkaan lääkehoidon ansiosta ja Marimin hoivissa hän pystyy kuitenkin jatkamaan normaalia elämää.

Olen syvästi kiitollinen Juhalle jo yli 15 vuotta jatkuneesta ystävyydestämme.

Mail this page